تحقیق کامل واکسن و ایمن سازی

مقاله کامل واکسن و ایمن سازی تحقیق رشته پزشکی بهداشت عمومی

تحقیق کامل واکسن و ایمن سازی (مقاله رشته بهداشت عمومی، پرستاری، پزشکی) در قالب ورد  و قابل ویرایش و در ۱۶۵ صفحه گرد آوری شده است. در زیر به مختصری از عناوین و چکیده آنچه شما در این فایل دریافت می کنید اشاره شده است.

فصل اول
بیماریهای دارای واکسن
کلیات واکسیناسیون
هر گونه اقدامی که به منظور جلوگیری از بروز عفونت و یا تخفیف شکل طبیعی بیماری در فردی با تجویز آنتی بادی یا آنتی ژن بعمل آید ایمن سازی گفته می شود .
با تزریق عضلانی یا وریدی آنتی بادی ایمنی غیر فعال یا انتقالی ایجاد می گردد . دوام این نوع ایمنی کوتاه است و بستگی به نیمه عمرآنتی بادی در بدن فرد دریافت کننده دارد و این مدت در حدود ۳ تا ۴ هفته می باشد .
در صورت تجویز آنتی ژن که شامل میکرو ارگانیسم ضعیف شده ، کشته شده و یا اجزاء آن می شود دستگاه ایمنی فرد دریافت کننده تحریک و به طور فعال آنتی بادی تولید می کند . ایمنی بدست آمده در این حالت را ایمنی فعال گویند . دوام این نوع ایمنی ، طولانی تر از نوع غیر فعال است .

ایمن سازی فعال یا واکسیناسیون
واکسیناسیون اقدام بسیار مهم و با ارزشی است که به وسیله آن با هزینه کم می توان از ابتلاء به بیماریهای عفونی جلوگیری کرد . با اجرای برنامه واکسیناسیون همگانی در جهان ، شیوع بسیاری از بیماریهای خطرناک در بین شیرخواران ، کودکان و بالغین کاهش بارزی پیدا کرده است به طوری که اکنون شیوع بیماریهای خطیری چون دیفتری ، کزاز ، سیاه سرفه ، سرخک و فلج کودکان با واکسیناسیون همگانی با موفقیت کنترل و در بسیاری از کشورها عملاً به حداقل میزان خود رسیده است ، یا ببیماری آبله که با واکسیناسیون همگانی و پیگیری جهانی ریشه کن شده است .
برای بیش از ۲۰ بیماری انسان ، اکنون واکسن تهیه شده است که تعدادی از آنها بطور همگانی و بقیه در شرایط خاصی ، مورد استفاده قرار می گیرند .
تصمیم برای تهیه و استفاده از واکسن ، جهت یک بیماری بر اساس نتیجه موازنه دو موضوع ، یکی میزان احتیاج به واکسن و دیگری خطرات و عوارض ناشی از آن گرفته می شود .
میزان اثر پیشگیری کننده واکسن یک بیماری ، از مقایسه تعداد مبتلایان دو گروه افراد واکسینه شده و نشده ای که به طور تصادفی در معرض بیماری قرار می گیرند بدست میآید .
موثرترین واکسنها آنهائی هستند که مکانیسم پیشگیری حاصل از مرحله بهبودی در شکل طبیعی بیماری را تقلید کنند .

رابطه بین نوع واکسن با ایمنی حاصل
واکسن های با اجرام زنده که از قدرت بیماریزایی آنها کاسته شده است ، معمولاً با دو واحد می توانند ایمنی موثر و طولانی نسبت به واکسن های کشته شده ایجاد کنند . این واکسن ها علاوه بر سیستم ایمنی هومورال سیستم ایمنی سلولی را نیز تحریک می نمایند ، این نوع واکسنها تمایل دارند واکنشهای مشابه شکل طبیعی بیماری به خصوص در افراد با نقص ایمنی را ایجاد کنند .
برای اینکه با واکسنهای کشته شده ایمنی کافی و بمدت طولانی بدست آید ، بایستی این واکسنها ابتدا در چند نوبت تزریق گردند و برای جلوگیری از کاهش سطح آنتی بادی و ادامه ایمنی اغلب لازم است که تزریق واکسن در آینده یادآوری شود .

تاریخچه واکسیناسیون
جان میلیونها نفر با استفاده از پنی سیلین ، سولفاتیل آمید و داروهای باکتری کش مشابه نجات یافته است . اما شاید با اثر پیشگیری کننده ایمن سازی – که از دیگر اکتشافات تصادفی است – جانهای بیشتری نجات یافته باشند . تا بیش از سده نوزدهم یکی از بزرگترین بلایایی که دامن گیر بشر می شد آبله بود . تنها دو بیماری ،یعنی طاعون و مالاریا ، به اندازه آبله قربانی داشته اند . چگونگی مبارزه با مالاریا با استفاده از کینین و داروهای ضد مالاریا انجام می شد حشره کشها نیز در حذف پشه های ناقل بیماری مفید واقع شدند . پس از آنکه مشخص شد عامل انتقال طاعون کک های بدن موش هستند ، این بیماری نیز سرانجام در مناطق توسعه یافته جهان با انجام اقدامات بهداشتی مهار شد . شهرت ادوارد جنر بدلیل آشنا کردن جهانیان با واکسنی است که جان میلیونها نفر را از مرگ شوم ناشی از آبله رهانیده و چندین میلیون نفر دیگر را از ظاهر زشت و وحشتناکی که بر اثر ابتلاء به این بیماری ایجاد می شود ، نجات داده است . جنر واکسن خود را در پی کار طولانی و طاقت فرسا در آزمایشگاه کشف نکرد . در ۱۹ سالگی شیردوشی به او گفته بود . که هرگز به آبله مبتلا نخواهد شد ، چون قبلاً به آبله گاوی مبتلا شده بود . بعدها وقتی جنر پزشک شد و به بی فایده بودن تلاشهایش برای درمان این بیماری پی برد ، جمله آن شیردوش را به خاطر آورد . او تحقیق کرد و دریافت شیردوشان تقریباًهرگز ، حتی وقتی از مبتلایان به آبله پرستاری می کنند ، دچار آبله نمی شوند . به نظرش رسید که آبله گاوی را به افراد تلقیح کند ، تا آنها را از ابتلا به بیماری مرگبارتر آبله مصون سازد . این بخت یاری حقیقی بود . بدون اینکه زحمتی بکشد ، دریافت که آبله گاوی باعث ایمنی در برابر آبله می شود . قوه تشخیص او به اندازه ای بود که توانست به ارزش این حقیقت پی ببرد و از آن استفاده کند ادوارد جنر به سال ۱۷۴۹ در برکلی از توابع گلاسترشر انگلستان به دنیا آمد . شش ساله بود که پدرش یک روحانی مسیحی ، درگذشت وبرادر بزرگترش مسئولیت تربیت او را به عهده گرفت تحصیلات ابتدائی خود را در مدارس محلی گذراند ،و در آنجا به تاریخ طبیعی علاقمند شد . تحصیل طب را زیر نظر دانیل لادلو ، از جراحان سادبری آغاز کرد . در این هنگام بود که شیردوش ، رابطه بین آبله گاوی و آبله را برایش تعریف کرد . جنر در سال ۱۷۷۵ در زمینه عقاید روستائیان گلاسترشر درباره آبله به تحقیق پرداخت و دریافت که دو نوع آبله گاوی وجود دارد ، و فقط یکی از آنها پیشگیری می کند . همچنین تائین کرد که نوع موثر آبله گاوی تنها وقتی اثر محافظتی دارد که در مرحله خاصی از بیماری منتقل شود .
او برای آزمودن نظریه اش مقداری از مایع درون تاولهای دست شیرفروشی را که به آبله گاوی مبتلا بود بیرون کشید و آن را به لندن برد و با دقت مایع آبله را به پسرکی تلقیح کرد و همان طور که جنر پیش بینی کرده بود پسرک به آبله دچار نشد . جنر از واژه واکسیناسیون استفاده نکرد ، بلکه به جایش لفظ مایه کوبی یا ((واریوله واکسینه ))را به کار برد معنای لغوی اصطلاح لاتینی اخیر ((تاولهای ریز گاو )) است . تا حدود یک قرن بعد ، مایع کوبی جنری آبله گاوی ، تنها روش ایمن سازی علیه بیماری بود . در سال ۱۸۸۰ لویی پاستور برای ایمن سازی مرغان علیه وبا ، که در یک همه گیری ، ۱۰% طیور فرانسه را از بین برده بود ، روشی ابداء کرد . او باکتری ایجاد کننده این بیماری را جدا سازی کرد و با کشت شکل ضعیف شده و تلقیح آن به مرغان آنها را نسبت به حمله مرگبار بیماری ایمن ساخت . اصول کلی روش پاستور با روشی که جنر برای مایع کوبی با آبله گاوی ابداع کرد یکی بود . قبل از آنکه ویروس آبله به شکل آبله گاوی به شیردوش منتقل شود ،در بدن گاو ضعیف شده بود . در سال ۱۸۸۱ ،پاستور با روی آوردن به سیاه زخم که از بیماریهای گاو و گوسفند است ، باسیل آن را جدا کرد . او این باکتری را در دمایی بالاتر از دمای بدن حیوان کشت داد تا مایعی برای تلقیح تهیه کند که موجب حمله خفیف سیاه زخم در جانور شود ، و حیوان را برای روزی که دچار حمله شدید بیماری می شود ، ایمن سازد . همان طور که خود پاستور گفت ، او برای ارج نهادن به شایستگی و خدمات مهم یکی از بزرگترین انگلیسیان ، یعنی جنر واژه واکسیناسیون را به طور کلی برای روش مایع کوبی پیشگیری کننده وضع کرد . چهار سال بعد پاستور واکسنی برای بیماری که در حیوانات هاری و گاه در انسان آب گریزی خوانده می شود ، ابداع کرد . پژوهش های پیش گامانه پاستور ، که بر کشف بخت یارانه جنر مبتنی بود ، ایمن سازی را به دانش بسیار کارآمد تبدیل کرد ، و زمینه را برای وقوع انقلابی در مهار بیماریهای عفونی آماده ساخت . شاید گذشته از کشف آنتی بیوتیکها ، هیچ اکتشافی چنین تاثیر عمیقی بر سلامت انسان نگذاشته باشد . به نوشته و . ر کلارک در پایه های تجربی ایمنی شناسی معاصر (۱۹۸۶ ) گل سرسبد موفقیت ها در فرآیند ایمن سازی ریشه کنی کامل آبله بوده است . در نیمه نخست این قرن ،سالانه حدود ۲ تا ۳ میلیون مورد جدید گزارش می شد .
در سال ۱۹۴۹ آخرین مورد آبله در ایالات متحده ، و در سال ۱۹۷۷ آخرین مورد تایید شده سراسر جهان در سومالی گزارش شد .

واکسن چیست و چگونه تولید می شود ؟
واکسن چیست ؟
موجود زنده ، مانند بدن انسان به خودی خود نیروی مقاومت و غلبه یافتن بر میکروبها را دارد . این حالت را ((مصونیت )) می نامند . اما در برخی از موارد باید بدن را از خارج کمک کرد ،تا چنین مصونیتی را پیدا کند . در بسیاری از بیماریهایی که از ویروس پدید می آیند ، اگر انسان یک بار آن بیماری را بگیرد و خوب بشود دیگر در برابرآن مصونیت پیدا می کند . مثلاًآبله ،سرخک و آبله مرغان از بیماریهایی هستند که اگر یک بار انسان آنها را بگیرد ، برای همیشه از آنها مصونیت پیدا می کند . یعنی دیگر آنها را هرگز نخواهد گرفت . اما بیماریهای دیگری مانند آنفولانزا ممکن است چند بار به سراغ انسان بیایند . پس برای رهایی از چنگ آنها می آیند و به طور مصنوعی در انسان مصونیت ایجاد می کنند . بدین طریق که ویروس ضعیف شده آن بیماری را به بدن تزریق کرده ، انسان را دچار یک حالت خفیفی از آن بیماری می نمایند . ولی چون این بسیار ضعیف است ، انسان به زودی بهبودی می یابد و پس از بهبودی کامل برای یک مدت طولانی در برابر آن مرض ، مصونیت می یابد . واکسن زدن یعنی تزریق ویروس ضعیف یک بیماری به بدن .
واکسن دارای میکرب بیماری است که البته آن را ضعیف و بیآزار ساخته اند واکسن از پی تزریق در بدن انسان ((پادزهر)) درست می کند که با ویروس بیماری وارد نبرد می شوند و آنها را خنثی می کنند .

طرز ساختن واکسن چگونه است ؟
واکسن را این گونه می سازند : نخست حیوانی را عمداً دچار بیماری مورد نظر می کنند . سپس ویروس آن بیماری را از بدن حیوان مزبور جدا می سازند . مجدداً این ویروس را به حیوان دیگر تزریق می کنند و پس از بیمار شدنش ، باز ویروس را از بدنش جدا می سازند . آنقدر این عمل را تکرار می کنند تا به قدری و……………..

فهرست مطالب:
فصل اول: بیماریهای دارای واکسن
کلیات واکسیناسیون
ایمن سازی فعال یا واکسیناسیون
رابطه بین نوع واکسن با ایمنی حاصل
تاریخچه واکسیناسیون
واکسن چیست و چگونه تولید می شود ؟
واکسن چیست ؟
طرز ساختن واکسن چگونه است ؟
الف ) واکسنهای باکتریایی
ب ) واکسنهای ویروسی
۱) آّبله
پیش گیری و کنترل
۲) آنفولانزا
پیش گیری و کنترل
واکسنهای ویروسی آنفولانزا به دو صورت وجود دارد
۳) اوریون
پیش گیری و کنترل
۴)- مبارزه با بروسلوز در گاو
روش مبارزه با بروسلوز در گاوداریهای صنعتی و نیمه صنعتی بر اساس:
۱-الف : واکسیناسیون
تذکرات مهم
۵- تیفوئید
۶- جذام
پیش گیری و کنترل
۷- دیفتری
پیش گیری و کنترل
۸ – سرخجه
۹- سرخک
پیش گیری و کنترل
۱۰- سل
۱۱- سیاه سرفه
پیش گیری و کنترل
۱۲- فلج اطفال
پیش گیری و کنترل
۱۳- کزاز
پیش گیری و کنترل
۱۴- واکسن مالاریا
۱۵- مننژیت مننگوککی
پیش گیری و کنترل
۱۶- وبا (کلرا)
پیش گیری و کنترل
۱۷- هاری
پیش گیری و کنترل
۱۸- هپاتیت
پیش گیری و کنترل
فصل دوم: برنامه گسترش ایمن سازی
ایمن سازی
تاریخچه واکسیناسیون
ذخیره سازی واکسن و زنجیره سرما
الف: ساختمان زنجیره سرما :
زنجیره سرما در بر گیرنده دو بعد تکمیلی است
۱- یخچال
۲- جعبه های ایزوترمیک
ب: سازماندهی زنجیره سرما
۱- انتخاب یک استراتژی برای تحویل واکسنها به سرویسهای بهداشتی
۲- انتخاب محلی برای ذخیره سازی و انبار
۳- انتخاب روش توزیع واکسنها
۴- محاسبه ظرفیت انبارها
۵- انتخاب وسائل
ج- حساسیت به حرارت واکسنها
تعاریف گروههای سنی
سرنگ BD Solo shot IX
سرنگ BD Solo shot IX
Becton Drive Mc 204
سرنگ خود ایستا
طرز مصرف
نکات مهم و کاربردی واکسنها
فصل سوم: ایمنی زایی واکسنها
پاسخ ایمنی به واکسنها
بیولوژی پاسخ ایمنی
عواملی که در بروز پاسخ ایمنی در مقابل واکسنها موثرند
نحوه و محل تزریق
ویژگی های یک واکسن
تاثیر واکسیناسیون BCG
ایمنی زایی سیاه سرفه
ایمنی زایی واکسن TT
ایمنی زایی واکسن وبا
ایمنی زایی حصبه
ایمنی زایی واکسن مننژیت
ایمنی زایی واکسنهای پولیو
ایمنی زایی واکسن هاری
ایمن زایی واکسن HBV
ایمنی زایی واکسن آنفولانزا
فصل چهارم: عوارض ناخواسته ایمن سازی
طبقه بندی پیامدهای نامطلوب پس از ایمن سازی (AEFIs)
واکنش ، فاصله و میزان بروز واکنشها
عوارض حاصل از خطای برنامه
آبسه استریل
آبسه باکتریال
برای جلوگیری از خطاهای برنامه
عوارض همزمان
واکنش تزریق
ب- پیامدهای نامطلوب دستگاه عصبی مرکزی
فلج حاد
الف : پولیومیلیت فلجی ناشی از واکسن
ب : سندرم گیلن باره (GBS)
آنسفالوپاتی
آنسفالیت
مننژیت
تشنج
واکنش های آلرژیک یا حساسیتی
واکنش های آنافیلاکتیک (افزایش حساسیت )
شوک آنافیلاکسی
التهاب و درد مفاصل
BCGitis منتشر
تب
سقوط فشار خون و کاهش عکس العمل بدن(شوک کولاپس )
استئیت و استئومیلیت
جیغ کشیدن ممتد
سندرم شوک توکسیک
عفونت خون (sepsis)
۶- نحوه گزارش دهی AEFI
۷- عوارض احتمالی پس از واکسیناسیون تعدادی از واکسنها
عوارض احتمالی واکسن
واکسن سرخک (Measles Virus Vaccine Iive )
واکسن فلج اطفال (Polio Vaccine)
واکسن ثلاث (DTP)
واکسن هپاتیت B
واکسن سرخک- سرخجه (Measles and Rubella virus vaccine)
اولین سال زندگی
سن ۲ ماهگی
تکامل جسمی
تکامل شناختی
تکامل احساسی
سن ۶-۲ ماهگی
تکامل جسمی
تکامل احساسی و ارتباطات
الزام برای والدین و متخصصین کودک
سن ۱۲-۶ ماهگی
تکامل جسمی
تکامل شناختی
تکامل احساسی
ارتباطات
الزام برای والدین و متخصصین اطفال
سال دوم زندگی
در سن ۱۸-۱۲ ماهگی
تکامل جسمی
تکامل شناختی
تکامل عاطفی
تکامل زبانی
سن ۲۴-۱۸ ماهگی
تکامل جسمی
تکامل شناختی
تکامل عاطفی
تکامل زبانی
الزام برای والدین و متخصصین اطفال
رفتار کودک در اولین سال زندگی
دوره نوزادی (چهار هفته اول عمر)
در چهار هفتگی
در هشت ماهگی
در دوازده هفتگی
در شانزده هفتگی
بیست و هشت هفتگی
در چهل هفتگی
پنجاه و دو هفتگی (یک سالگی )
پاترن رفتار کودک از ۱ تا ۵ سالگی
رفتار کودک از ۱ تا ۵ سالگی
پانزده ماهگی
هیجده ماهگی
بیست و چهار ماهگی
سی ماهگی
سی و شش ماهگی
چهل و هشت ماهگی
شست ماهگی
ارزیابی تکامل و تغییرات بیولوژیک
ارزیابی در نوزاد
ارزیابی در شیرخوار
رشد و نمو در کودکان
رشد ((growt))
نمو ((development))
الگوی رشد طبیعی
مراحل رشد و نمو
رشد طبیعی کودک
نکات مهم
مهمترین علل در آمدن دندان عبارتند از
هیپوپیتوئیتاریسم- هیپوتیروئیدی- راشی تیسم
جدول ۱-۱٫ برآورد تقریبی رشد طبیعی
جدول ۱-۲٫ محاسبه وزن در سنین مختلف
مراحل تکامل
هفته اول ماه هفتم
هفته دوم ماه هفتم
طرز تهیه حریره بادام
دو هفته آخر ماه هفتم
طرز تهیه سوپ
دو هفته اول ماه هشتم
دو هفته دوم ماه هشتم
طرز تهیه پوره سیب زمینی
طرز تهیه پوره هویج
دو هفته اول ماه نهم
دو هفته دوم ماه نهم
دو هفته اول ماه دهم
دو هفته دوم ماه دهم
ماه یازدهم و ماه دوازدهم


فرمت فایل: WORD

تعداد صفحات: 165

پس از ثبت دکمه خرید و تکمیل فرم خرید به درگاه بانکی متصل خواهید شد که پس از پرداخت موفق بانکی و بازگشت به همین صفحه می توانید فایل مورد نظر خورد را دانلود کنید. در ضمن لینک فایل خریداری شده به ایمیل شما نیز ارسال خواهد شد. لینک دانلود فایل به مدت 48 ساعت فعال خواهد بود.


مطالب مرتبط